Maffiamódszerrel nyírnák ki Orbánék az élelmiszerláncokat

Az Index megszerzett egy javaslatcsomagot, amely szerint Lázár János és Varga Mihály eltökélte, hogy most már tényleg kinyírja a kereskedelmi multikat Magyarországon.

A brutális sarcolásnak akkor ágyaztak meg, amikor néhány hete telezokogták a sajtót, hogy a multik a magyar dolgozókat rosszabb minőségű termékekkel traktálják, mint  a Lajtán túli népességet.

A javaslat szerint a kormány megadóztatná az áruházi parkolást, ezzel évente kb. 20 milliárddal húzná le a cégeket, emellett törvénybe foglalná a maximális összeget, amit a láncok reklámra költhetnének.

Megsarcolnák, ezzel gyakorlatilag kivégeznék az áruházak ingyenes buszjáratait,

köteleznék a boltokat, hogy vegyenek fel több embert, továbbá megtiltanák, hogy  különböző termékeket gyűjtőcsomagban áruljanak. Mi több, bevezetnék a vasárnapi munkavégzés utáni járó 100 százalékos bérpótlékot is.

A kormány az intézkedésektől azt reméli, hogy a hatására a mostaninál egy

„egészségesebb szerkezetű” hazai kereskedelmi szektort alakul ki.

Hogy Lázár és Varga mit ért az egészséges kifejezés alatt, az nincs kibontva.

Az előterjesztésből kiderül ugyanakkor, hogy az Unió valószínűleg annyira nem szemlélné rokonszenvvel az új regulákat, hogy azonnal kötelezettségszegési eljárásokat indítana hazánk ellen.

A két, sokat próbált politikus azonban erre is megtalálta a receptet: azt  javallják, hogy a programelemeket ne egy szuszra, hanem kisebb adagokban vigyék a parlament elé.

A kormány valószínűleg szerdán tárgyal a javaslatcsomagról.

Valódi Hírek