Schmidt Mária leszedetett 35 képet a Fortepan oldaláról

Bakó Jenő fényképész levelet írt a Fortepannak, amiben arra kéri az oldalt, hogy az évek óta ingyenesen elérhető 35 darab fotóját vegyék le, mert a hagyatéka a Terror Házához kerül, akik ezek után pénzért árulják majd a felvételeket.

A mindenki számára ingyen hozzáférhető archívumból el kell tüntetniük a 35 különlegesen értékes fotót, ellenkező esetben Schmidt Mária beperelheti őket, és még nyerne is.

Az erről szóló közleményt a Facebook-oldalán tette közzé a Fortepan. Íme:

„Szomorú levelet kaptunk ma egy régi barátunktól, Bakó Jenő fényképésztől. Többezres életművéből 35 kocka évek óta látható a Fortepanon. Ma kiderült, hogy a továbbiakban csak illegálisan mutathatnánk meg a fotókat. Igy – a Fortepan történetében egyedülálló módon – a képek egy része lekerül a honlapról.

A történet háttere: a hagyatékot megvette a Terror Háza Múzeum és a fotók felkerültek a www.terrorhazafoto.hu honlapra. Ezen a furcsa fotós oldalon Bakó Jenő képei jelentik az egyetlen tartalmat. Nem tudom, hogy miért jött létre a site, és azt is csak sejtem, hogy valószínűleg közpénzen működik. Ennek ellenére a fotókat nem lehet letölteni, minden kép jogdíjas. (Az árlista szerint egy-egy fotó újságban való publikálása 15-30.000 ft között mozog). Mint szerzőnk mai leveléből megtudtuk, a Terror Háza kötelezte őt, hogy vetesse le a nálunk is szereplő képeket. Ellenkező esetben perre viszik a dolgot.

Még szerencse, hogy Schmidt Máriának nem kell ilyen helyzettől tartania. Hisz képeinket – ahogy a vállalhatatlan 56-os emlékév során is – nyugodtan használhatják, bármire.

Kedves Jenő, köszönjük az eddigi jelenlétet! Nagyon sajnáljuk ami történt.

Barátsággal:
Tamási Miklós”

Valódi Hírek