Műkincsek kerülnek Orbán irodájába, csak az értékbecslés több millió forint volt

3,5 millió forintnyi megbízást kapott tavaly év végén néhány igazságügyi szakértő, akiket a Miniszterelnökség kért fel műtárgyak értékbecslésére. Ez az összeg – a szokásos, 0,5 százalékos szakértői díjjal számolva – nagyjából 700 milliós műkincs-vásárlást feltételez – számolt utána a hvg.hu.

A szerződések a szervezet honlapján olvashatók, de az nem derül ki, milyen műtárgyakról van szó, ráadásul a szakértők sem közölhettek részleteket, ugyanis

titoktartásra kötelezték őket

az amúgy minden magyar adófizetőt érintő ügyben.

illusztráció

A hvg-nek az a gyanúja támadt, hogy az egyik megbízás annak annak az öt festménynek az értékbecsléséről szólhatott, amelyet a saját, leendő „új székhelye ornamentumának” szánt a Várba költöző Miniszterelnökség. A képeket Kovács Gábor bankár-műgyűjtő feleségétől, Kalmár Tímeától vették, nettó 282 millióért.

A Miniszterelnökség kedden – két hónapnyi sumákolás után – megerősítette a gyanút: a 450 ezerért megbecsült képeket valóban a Karmelita kolostorban helyezik el. Arra azonban továbbra sincs válasz, hogy a maradék 3 millió konkrétan minek az értékbecslésére ment el.

Mint ismeretes, Orbán Viktor irodáinak berendezésére 4 milliárd forintot dobnak össze az adófizetők.

(címlapfotó: AFP)

Valódi Hírek