Breivik elvesztette a pert, amit a hideg kávé és a rossz kaja miatt indított Norvégia ellen

A bíróság szerint megfelelőek a luxuscellában ülő norvég tömeggyilkos körülményei.

A 77-szeres gyilkos Anders Breivik sanyarú börtönkörülményeire hivatkozva perelte be államot, noha még skandináv viszonylatban is igen jó sora van.

Panaszát a másodfokú bíróság nem találta megalapozottnak. Mint kifejtették, azért ül magánzárkában, mert félő, hogy egy többszemélyes cellában megtámadnák a rabtársai, tehát nem igaz, hogy sérülnek a jogai, hanem pont ő sérülne, ha közösségbe engednék. A hideg kávéra, a rossz bánásmódra és a pocsék kajára vonatkozó kifogásait is elutasították.

Ahogy azt a tévében is többször megmutatták, a magánzárka felszerelése egyenesen pazar a többi rabéhoz képest: sporteszközöket, videójátékokat használhat, tévézhet, újságokat, könyveket olvashat.

Breivik nem törődik bele az ítéletbe. Ügyvédje fellebbez a legfelsőbb bíróságon, sőt, ha kell, akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmegy.

Anders Breivik 2011. július 22-én Oslóban pokolgéppel nyolc embert ölt meg, utána Utoya szigetén, a Munkáspárt ifjúsági táborában rendőr-egyenruhában, gépkarabéllyal 69 fiatalt mészárolt le.

Valódi Hírek