Enyedi Ildikó: „Szégyen, és félelemmel tölt el, ami Magyarországon történik”

Ezt a Berlinale zárónapján adott interjújában, a Deutschland Radio riporterének mondta az Arany Medve-díjas rendező, arra felvetésre, hogy filmjének az a jelenete, amelyben egy rendőr némi ellenszolgáltatás fejében szemet huny egy bűncselekmény fölött, vajon nem a magyarországi társadalmi helyzetre utal-e.

fotó: Getty Images

„Most az Egyesült Államokban a választások után az ottani embereknek azt szeretném mondani: Figyeljetek, mi itt évekkel ezelőtt ugyanezen mentünk keresztül. De nem tudok sajnos jó tanácsot adni, mert mi sem tudtuk megoldani a problémákat. Bizonyos szempontból ez azért félelemkeltő, mert nem csak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem

alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt.

Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

– nyilatkozta Enyedi Ildikó.

A rendező a díjátadó utáni sajtótájékoztatón is utalt a magyar közállapotokra. „Ahhoz képest, mennyire félelmetesen abszurd országban élünk, folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások, és folyamatosan tűnnek fel olyan alkotók, akik eredeti hangot ütnek meg a filmjeikben” – fogalmazott.

(mno.hu nyomán)

Valódi Hírek