Újabb 400 millióért vásároltak festményeket Matolcsyék

A szégyenszemre még mindig Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank újabb 400 millió forintért vásárolt műkincseket a haza üdvére.

Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogatása című olajáért 400 ezer frankot, tehát cca. 115 millió forintot fizetett a jegybank egy zürichi cégnek. A festményt valószínűleg a Nemzeti Galériában teszik közszemlére – írja a napi.hu.

(Képünk illusztráció, azon Benczúr Gyula festményei láthatók. Forrás: MTI)

Egy másik közbeszerzés keretében, ugyancsak január végén hat Csernus Tibor-képet vettek, amelyekért 88 ezer frankot fizettek – ez hozzávetőleg 271 millió forint. Az eladó bizonyos Kreinbacher József Péter, üzletember és Somló-hegyi borász, egyebek mellett az ipari csarnokokat építő Metal Hungaria Holding Zrt. résztulajdonosa, akinek vagyonát 6 milliárd forintra taksálta a napi.hu.

Az MNB, saját igazgatóságának 2014-es döntése értelmében 100 millió eurót, azaz több mint 30 milliárd forintot költhet válogatott műkincsekre 2018-ig az Értéktár program keretében. Matolcsyék legutóbb decemberben vásároltak be, akkor 353 milliót sikerült elkölteniük, ebből öt képre futotta.

Mint megírtuk, januárban Lázár János is rákapott a romantikára, az általa vezetett Miniszterelnökség 282 milliót fizetett, ugyancsak öt festményért.