Mészáros Lőrincnek ki kell adnia, mire költött 6 milliárd forint TAO-pénzt

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki határozatában meghagyta az elsőfokú törvényszék ítéletét, azaz a felcsúti Labdarúgó Akadémiának ki kell adnia azoknak a beruházásoknak, megbízásoknak a szerződéseit, amelyeket a klubhoz beérkezett társasági adókedvezményből (TAO) finanszíroztak.

Az indoklás szerint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el – ez merőben eltér az elsőfokú ítéletben megfogalmazott állásponttól, amely szerint a szerződések azért nyilvánosak, mert a társasági adókedvezményből a klubokhoz befolyt összeg közpénz. Az Ítélőtábla úgy látta: a felajánlások nem folytak be az államháztartásba, tehát nem minősülnek közpénznek – ezzel érvelt egyébként korábban a kormány is. Mindettől függetlenül Mészáros Lőrincéknek ki kell pakolniuk.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbező Mészároséknak a jogerős határozat kézhez vételétől számított 15 napon belül kell kiadniuk a szerződéseket. Az irathalmazból elvileg ki kell derülnie, hogy 2013 januárja és 2015 novembere között kik kaptak megbízásokat a felcsúti akadémiától TAO-finanszírozásban. A szerződések összértéke 6 milliárdot is túllépheti. Az Orbán Viktor által alapított akadémia eddig 14 milliárd forintnyi TAO-felajánlást kapott.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát üzemeletető alapítványt Varju László DK-s országgyűlési képviselő perelte be, immár bő egy éve, miután hasztalan próbálta kikérni az ominózus szerződéseket a szervezettől.

(Magyar Narancs nyomán)

Valódi Hírek