Kiderült: Újabb 4850 milliót (!) lapátolunk G. Fodorék zsebébe

Újabb gigantikus összeget, ezúttal 4,85 milliárd (!) forint közpénzt lapátolunk a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató zsebébe, „tanácsadás” és „tanulmányok” ürügyén – tudta meg a hvg.hu.

A két céggel 2015. októberében kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A hvg.hu munkatársa, Joó Hajnalka decemberben megpróbálta kikérni a már elkészült kutatásokat, elemzéseket és a teljesítésükről szóló számlákat, de a fejlesztési minisztérium a korábbi perben alkalmazott taktikával élve megtagadta a kiadásukat, mondván, a szerződéssel kapcsolatos koordinátori feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda látja el, tehát nem az NFM az adatkezelő. Az elutasítás után a hvg bírósághoz fordult, mellesleg további kilenc, szintén 2015-ös Századvég-megbízás dokumentumait is kikérve.

A 2015 novemberében közzétett eredménytájékoztató szerint a két Századvég-cég egyébként egyedüli ajánlattevőként vitte el a tendert, ami nem csoda, hiszen a kiírás pénzügyi és gaz­dasági szempontból eleve alkalmatlannak minősítette azt az ajánlattevőt, amelynek magas szintű állami döntésho­zatalt előkészítő és/vagy kor­mányzati szakpo­litikai tanácsadásból és tanulmánykészítésből származó nettó árbevétele a korábbi három üzleti évben összességében nem érte el az egymilliárd forintot. Márpedig a Századvég 2011-es megbízását, és azóta tartó egyeduralmát nézve erre senki másnak nem volt esélye.

Valódi Hírek