Új kihívót kapott Botka László

Bejelentkezett a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelölti pozíciójára Lattmann Tamás.

A 41 éves jogász az Indexnek adott pénteki nyilatkozatában beszélt terveiről. Elmondta, azért vette fontolóra a kormányfőjelölti posztot, mert úgy látta:

mindenki csak beszélt a lehetséges emberekről, de senki nem akart beleállni.

Szerinte egy olyan kormányzásra lesz szükség Orbán Viktor után, amely nem „ideológiavezérelt”, és nem egyetlen pártprogramon alapul.

„Több ellenzéki vezetővel és szimpatizánssal beszélgettem az elmúlt időszakban, és komoly támogatást tapasztaltam.”

-mondta Lattmann az Indexnek.

Arra a kérdésre, mitől lenne jobb jelölt, mint Botka László, úgy válaszolt: szerinte Botkával szemben neki az az előnye, hogy nem pártpolitikus, így több ellenzéki pártot lehet képes maga mögé állítani (Botka épp a napokban tárgyal erről, ugye). Lattmann szerint neki elhiszik az egyes pártpolitikusok és a választók is, hogy nem a külön-külön pártérdekek mozgatják.

A jogász közölte: Ha adottak a feltételek, egy előválasztás keretében megküzdene Botka Lászlóval is.

Lattmann előéletéről az Index megjegyzi: ő volt az egyik fő szervezője és szónoka a 2015. március 15-i civil tüntetésnek, ahol 19 kérdésből álló úgynevezett „rendszerbontó népszavazást” kezdeményezett társaival.

Létrehozták az Új Magyar Köztársaság Egyesületet, amelynek Lattmann az egyik ügyvivője lett. Az egyesület fő célja a népszavazással kapcsolatos szervezés volt, amely szép lassan érdektelenségbe fulladt, ugyanis nem sikerült összegyűjteni a 200 ezer aláírást azokban a kérdésekben sem, amelyeket átengedett a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria (például a tankötelezettség 18 éves korhatárra való visszaállítása).

Valódi Hírek